Als laatste project voor 2010 realiseerde Bits 'n Tricks een telefooncentrale voor gemeentebestuur Malle.
Vanwege de leeftijd van de bestaande centrale was gemeentebestuur Malle genoodzaakt uit te kijken naar een andere oplossing en zoals een openbaar bestuur betaamt, werd hiervoor aan verschillende leveranciers de gelegenheid gegeven een voorstel in te dienen.
Bits 'n Tricks haalde het van giganten zoals Belgacom en Nextel omdat ze een oplossing konden bieden met meer mogelijkheden binnen een aanzienlijk kleiner budget.
Dit dankzij het inzetten van de Asterisk Open Source PBX.
De vraag van de klant was van een redundante, hoog beschikbare oplossing te verkijgen, aangesloten op een 30-kanaals ISDN PRA. Daarenboven was er de noodzaak extra bekabelingswerken te vermijden en een tweede site via glasvezel met de ontdubbelde centrale te laten communiceren. Naast koppeling van de bestaande faxtoestellen, wou men ook faxen versturen van op PC's en ontvangen in Outlook. Men wou een 70-tal nieuwe telefoontoestellen snel operationeel hebben en naast de bestaande functionaliteiten van paging (oproepen), transfer en call forwarding, deze uitbreiden met voicemail en conferencing. Berichten voor feestdagen en sluitingsuren dienden makkelijk opgenomen te kunnen worden en twee operatrices hadden noodzaak aan een overzicht dat snel de status van alle toestellen weergeeft.
Om kosten uit te sparen, wou men een bestaande server opnieuw herbruiken. Gezien de lokale ICT coördinator de centrale zelf wou beheren en programmeren, was er ook een vraag naar opleiding en documentatie.
Bits 'n Tricks wist zonder uitzondering een antwoord te bieden op alle vereisten.
Door het aanwenden van DRBD technologie (Distributed Redundant Block Device), clustering software en de open source Asterisk PBX, kon een hoog beschikbare opstelling gerealiseerd worden met minimale investeringen. De gebruikte VoIP toestellen beschikten over een interne switch, waardoor de telefoons eenvoudig tussen PC en muuraansluiting konden aangesloten worden. Dit vermeed dure en moeilijke bekabelingswerken. Door een nauwe samenwerking met de lokale ICT coördinator waren de telefoontoestellen op no-time geprovisioneerd. Verder was het enkel een zaak van programmatorisch te verwezelijken wat het bestuur als dialplan had vooropgesteld. Na het nodige testen, werd het systeem life succesvol live gebracht en zal het dit bestuur nog vele jaren van betrouwbare communicatie met zijn inwoners verzekeren.